Kickstart byggeriet af ungdomsboliger

Manglen på studieboliger er eksploderet i de seneste år. Enhedslisten vil vende udviklingen ved at bygge 10.000 ungdomsboliger på to år.

På de 10 år fra 2006 til 2016 er der oprettet godt 70.000 nye studiepladser, mens der kun er opført 13.500 studieboliger. Alene i København og Aarhus er der kommet over 34.000 flere studerende. I den samme periode er der kun etableret lidt under 3.300 ungdomsboliger. Dansk Byggeri anslår, at der i august 2018 var et efterslæb på 22.000 ungdomsboliger. Samtidig er der en række regler, som betyder, at unge studerende har rigtigt svært ved at finde en ordentlig bolig til en fornuftig pris.

– Det er selvfølgelig et kæmpe problem for den studerende, der står og mangler et sted og bo, når hun skal til at starte på drømmestudiet, og det kan blive et problem, der gør det svært samtidig at fokusere på uddannelse. Men det er jo også et problem for os som samfund, hvis vores studerende ikke har ro til at koncentrere sig om studierne, understreger uddannelsesordfører Mai Villadsen og uddyber:

– Hvis vi vil have gode studerende og høje gennemførelsesprocenter, er det vigtigste da at gøre noget ved de rammer, de studerende har for deres studie – herunder selvfølgelig også deres boligsituation.

 

Folketinget skal tage ansvar

Forskellige regler på boligområdet skaber et endnu større pres på boligmarkedet i de større byer, end der ellers er. Regler, der giver særlige fordele for forældre, der har råd til at købe en lejlighed til deres børn, hvis de mangler et sted at bo, og regler, der gør udbuddet af boliger uigennemsigtigt.

Samtidig har Folketinget gennem de sidste 20 år centraliseret de videregående uddannelse, og således er antallet af kommuner, hvor man kan få en kort eller mellemlang uddannelse, faldet med henholdsvis 25 og 32 procent.

– Ikke alene skævvrider denne udvikling Danmark, men det lægger også et kæmpe pres på boligmarkedet i byerne. Det er jo nærmest uforsvarligt, at antallet af uddannelsespladser og ungdomsboliger ikke automatisk følges ad, påpeger boligordfører Søren Egge Rasmussen og fortsætter:

– Ansvaret for misforholdet mellem studiepladser og ungdomsboliger skal findes i Folketinget. Derfor foreslår vi en etablering af 10.000 almene ungdomsboliger på få år.

I en analyse fra Landsforeningen Danmark på Vippen viser, at 81 % af pladser på videregående uddannelse ligger i hovedstadsområdet, Aarhus, Odense og Aalborg. Når det samlede antal studiepladser samtidig stiger, giver dette et enormt pres på boligmarkedet. Enhedslisten mener derfor, at Folketinget skal tage ansvar for denne udvikling og sørge for at der sker en kickstart af etableringen af ungdomsboliger ved at dække en del af kommunernes udgifter til grundkapitalen.

Enhedslisten har allerede samlet SF, Alternativet og Radikale Venstre om ønsket om flere almene ungdomsboliger.

– Vi håber rigtig meget, at vi sammen kan få presset Socialdemokraterne til at bakke op om forslaget, for der er virkelig brug for at gøre en ekstra indsats for give unge uddannelsessøgende tag over hovedet, konstaterer Mai Villadsen.

Det foreslår Enhedslisten

  • En statslig pulje til at kickstarte etableringen af 10.000 ungdomsboliger.
  • Afskaffelse af skattefordele ved forældrekøb gennem den såkaldte virksomhedsordning.
  • Mulighed for at omdanne almene familieboliger til ungdomsboligfællesskaber.
  • Krav om fælles opskrivningslister i de større byer.
Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

 

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk

 

Jakob Legarth Sandorff
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 46 47

 

Simon Malte Olesen
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88

 

Ludvig Goldschmidt Pedersen
Pressemedarbejder
E-mail: [email protected]
Tlf: +45 61 62 43 99

 

Morten Torbjørn Andersen
Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

 

Pressebilleder af kandidaterne 

Logo