Pelle Dragsteds årsmødetale

Pelle Dragsted har i dag afholdt sin første årsmødetale som politisk ordfører. Han sagde blandt andet:

Om regeringen og den nye front i dansk politik:

“Den gode nyhed er, at Mette Frederiksens regering – lever på lånt tid. Ifølge meningsmålingerne er den uendeligt langt fra at kunne fortsætte efter et valg.”

“Og her kommer jeg lige med en indrømmelse: Jeg kan faktisk godt lide Alex Vanopslagh. Han er en fin kollega, og en dygtig og begavet fyr. Men tag ikke fejl: Han er en dygtig og begavet fyr med et farligt politisk projekt.”

“Lad mig sige det klart og umisforståeligt:  Kære Alex. Kampen om Danmark efter midterregeringen er blæst i gang. Og jeg lover jer, at I får konstant og kontant, ideologisk modstand – af os i Enhedslisten.”

 

Om Europa-Parlamentsvalget:

“Lige om lidt skal vi skal vælge et nyt Europa-parlament. Sorte klimafornægtende partier er i fremgang i Europa. Men det er venstrefløjen også. Deres kampagne bygger på frygt. Vores bygger på håb.”

“Om en måned sender vi Per Clausen til Bruxelles, så han kan bære den rød-grønne stafet videre. For én ting er sikkert. Europa har brug for flere socialister og færre lobbyister.”

Om Enhedslistens projekt:

“Derfor handler politik ofte om at vælge side.”

“Og kære venner. Der er mere end rigeligt med partier, med medier, med tænketanke og lobbyorganisationer – der altid er parate til at stille sig på side med den økonomiske elite i det her land.”

“Det kommer vi aldrig til i Enhedslisten. Tværtimod. Vi har en klar besked til den brede befolkning: I kan regne med os. Vi har jeres ryg. Vi står på jeres side.”

Læs hele talen her:

***Det talte ord gælder***

Kære Venner – hvor er det godt at være til årsmøde med jer.

Jeg vil starte med at sige tusind tak til alle jer, som jeg har mødt på min tur rundt i landet, som ny politisk ordfører. Tak for at tage så godt imod mig.

Da turen gik til Fyn, var jeg afsted sammen med min gode kollega Victoria Velasquez. I kender jo godt Victoria. Victoria faldt – som hun jo ofte gør – i snak. Denne gang med nogle jord- og betonarbejdere.

De gik og arbejdede på en byggeplads ved Nyborg, som ligger oven på en gammel giftgrund. De fortalte at flere af kollegaerne var blevet svimle eller syge, fordi der var kommet giftige gasser op af jorden, når de gik og gravede.

Få dage efter var Victoria på besøg på byggepladsen.  Ugen efter kaldte hun ministeren i salen og krævede en forklaring. Historien nåede medierne, og andre politiske partier sluttede nu op bag kritikken.

Siden har Victoria stillet forslag i Folketinget: Bygherrerne skal ikke fremover kunne tørre sikkerheden af på underentreprenøren. De skal tage ansvar for alle dem, der arbejder på pladsen. Ingen skal igen kunne slippe afsted med at tjene penge på dårlige arbejdsforhold.

***

Hvorfor fortæller jeg den historie? Fordi den siger meget om, hvem Enhedslisten er.  Hvad vi er sat i verden for.  For det er jo sådan vi arbejder. Alle de steder, hvor folk har givet os deres tillid.

Vores kommunalbestyrelsesmedlem i Randers, Frida Valbjørn, sad ikke bare i et byrådslokale og nikkede og smilede, når Nordic Waste var på dagsordenen.

Nej, hun havde talt med bekymrede naboer. Og hun var den første til at advare om at et muligt jordskred, truede med at begrave landsbyen Ølst.

Eller da medlemmer fra Enhedslisten København gik dør til dør hos beboerne i de ejendomme, der var blevet opkøbt af ejendomsspekulanten Blackstone.

Det blev startskuddet til en stor kampagne, et folkeligt pres og en ny lovgivning, der har givet landets lejere bedre beskyttelse mod grådige kapitalfonde.

Det er sådan vi arbejder. Det er er sådan vi er.

Det handler ikke om at vi er særligt gode mennesker.  Nej, det handler om den måde vi forstår det samfund, vi lever i. Som et socialistisk parti ved vi, at Danmark ligesom alle andre klassesamfund er præget af konflikter og modsætninger.

Konflikter, som griber ind i stort set alle dele af vores liv. Vores hjem, vores arbejde, vores velfærd. Og derfor handler politik ofte om at vælge side.

Stiller man sig på side med bygherren i Nyborg, der slækker på sikkerheden, eller med medarbejderne, der betaler med deres helbred?

Stiller man sig på side med borgerne i Ølst, eller med milliardæren, der vil tjene hurtige penge på forurenet jord?

Stiller man sig på side med industri-landbruget, eller de naboer, der skal leve med forurenet drikkevand, døde fjorde og en presset natur?

På side med Blackstone eller beboerne? Med bankerne eller med borgerne?

Og kære venner. Der er mere end rigeligt med partier, med medier, med tænketanke og lobbyorganisationer – der altid er parate til at stille sig på side med den økonomiske elite i det her land.

Det kommer vi aldrig til i Enhedslisten. Tværtimod. Vi har en klar besked til den brede befolkning:

I kan regne med os. Vi har jeres ryg. Vi står på jeres side.

***

Det samme kan man desværre ikke sige om Mette Frederiksens regering. Så langt fra.

Nærmest med kirurgisk præcision stiller regeringen sig på side med den økonomiske elite.

De giver rabat på arveskatten – men kun til virksomhedsarvinger. Så sønnen, der arver fars virksomhed, slipper billigere end lagerarbejderen, der arver forældrenes kolonihavehus.

De bryder loven for at hjælpe Cheminovas amerikanske ejere med at sprøjte forgiftet spildevand ud i vores danske farvande.

Og nej, vi glemmer ikke, at regeringen greb ind i vores overenskomster, stjal store bededag – og gav den til arbejdsgiverne.

Jeg blev den anden dag spurgt, om vi i Enhedslisten vil genindføre store bededag, hvis der kommer et nyt flertal. Svaret er: Ja, det kan I bande på, vi vil!

***

Den gode nyhed er, at Mette Frederiksens regering – lever på lånt tid. Ifølge meningsmålingerne er den uendeligt langt fra at kunne fortsætte efter et valg.

Og derfor, venner, er kampen om, hvad der kommer efter den her ulyksalige regering blæst i gang.

Ovre på højrefløjen, der sker der noget nyt og ganske foruroligende. Alex Vanopslagh kalder sig godt nok ikke statsministerkandidat – endnu.

Men i meningsmålingerne er Liberal Alliance blå bloks største parti. Og det er ikke ligefrem, fordi blokken ellers vælter sig i oplagte statsministerkandidater.

Og her kommer jeg lige med en indrømmelse: Jeg kan faktisk godt lide Alex Vanopslagh. Han er en fin kollega, og en dygtig og begavet fyr. Men tag ikke fejl: Han er en dygtig og begavet fyr med et farligt politisk projekt.

Liberal Alliance er ikke et almindeligt borgerligt parti. Det er et ultraliberalistisk parti. For dem handler det ikke om at trimme velfærdssamfundet. Det handler om at skære det ned til ukendelighed.

Op med pensionsalderen. Ned med dagpenge og kontanthjælp. Omkring 40.000 ansatte i vores velfærd skal skæres væk – alene i næste valgperiode. Vores børnehaver og plejehjem skal overtages af profitmotiverede velfærdskoncerner. Det er ikke noget jeg finder på. Det er hvad, de stolt går til valg på.

Når det gælder klimapolitikken, er der absolut heller ikke noget at skrive hjem om. Som det eneste parti i Folketinget, stemte de imod den historiske klimalov. Da det virkelig gjaldt – der svigtede de.

Nåja, og så har jeg slet ikke nævnt Ole Birk Olsen, der i ramme alvor mener, at han vil være en bedre soldat end de mange dygtige kvinder i forsvaret, fordi – og hold nu fast – at han havde leget mere cowboy og indianere som dreng.

Ja, man kan grine af det.  Hvis ikke lige var for det faktum, at LA er et parti med let gennemskuelige statsministerambitioner.

Så lad mig sige det klart og ikke til at misforstå:  Kære Alex. Kampen om Danmark efter midter-regeringen er blæst i gang. Og jeg lover jer, at I får konstant og kontant, ideologisk modstand – af os i Enhedslisten.

***

Heldigvis er der en anden tendens i meningsmålingerne, som ikke får samme opmærksomhed som Liberal Alliance. Partierne til venstre for Socialdemokratiet har nemlig aldrig stået stærkere, end vi gør nu.

Det er et klart signal fra danskerne om, at de ikke ønsker mere af det samme. At de ønsker en mere rød og grøn politik.

Og tænk, hvad et flertal, der faktisk stod på befolkningens side kunne udrette:

Vi kan bygge en offentlig bank. Halvere prisen på bus og tog udvide busruterne i hele landet. Vi kan give pensionisten og SOSU’en velfortjente skattelettelser. Vi kan udvide velfærden. Med gratis tandlæge og receptpligtig medicin. Og vi kan at skabe et Danmark, hvor der er plads til bier, fugle og fisk.

Det er den slags forandringer et ægte rødt og grønt flertal kan begynde at gennemføre fra dag ét. Det er dét, Enhedslisten står for.

***


Lige om lidt skal vi skal vælge et nyt Europa-parlament. Sorte klimafornægtende partier er i fremgang i Europa. Men det er venstrefløjen også. Deres kampagne bygger på frygt. Vores bygger på håb.

Forestil dig et Europa, hvor du kan lægge dig til at sove i et nattog i København og vågne op i Paris, Prag eller Milano. Og at billetten koster det halve af i dag.

Forestil dig et Europa, hvor prisen på strøm ikke bestemmes af spekulanter, men styres demokratisk, så ingen skal være bange for, om de kan betale elregningen.

Forestil dig et Europa, hvor naturen vender tilbage, mens det industrielle landbrug fortrænges.

Det er det Europa, vi drømmer om. Som vi arbejder for hver dag.  Og ja – EU er en svær bane at spille på.  Men det er ikke umuligt. Det ved vi. For vi kan se de resultater, som Nikolaj Villumsen har opnået.  Sammen med den europæiske fagbevægelse har han beskyttet millioner af europæiske bygningsarbejdere mod asbest.  Senest er det lykkedes at samle et flertal for at gøre abort til en grundlæggende rettighed i hele EU.

Kære Nikolaj. Tusind tak for at gøre Enhedslisten til et centralt placeret parti på den europæiske venstrefløj. Og tak for at vise verden, at Enhedslisten er et parti med stærke og ambitiøse visioner for Europa.

Om en måned sender vi Per Clausen til Bruxelles, så han kan bære den rød-grønne stafet videre. For én ting er sikkert. Europa har brug for flere socialister og færre lobbyister.

***

Her til sidst, kære venner, er der to ting, som ligger mig meget på sinde at få sagt.

Først om den uværdige kampagne som Mette Frederiksens Socialdemokrati har lanceret mod jer danskere med etnisk minoritetsbaggrund.

En kampagne som rigtig mange af jer meget forståeligt har følt jer ramt af. Fordi I oplever, at ligegyldigt, hvad I gør – om I får et godt job, tager en uddannelse, betaler skat og giver den en skalle for fællesskabet. Ja, så er det ikke godt nok. Så vil den socialdemokratiske top aldrig acceptere jer som en del af vores fællesskab. Så vil Mette Frederiksen alligevel altid vil se jer som en slags mistænkelig femtekolonne.

I Enhedslisten er vi ikke spor bange for at tale om udfordringer med social kontrol. Eller med kvindefjendtlige og antidemokratiske holdninger. Slet ikke.

Men vi vil aldrig acceptere den mistænkeliggørelse, som kommer fra Socialdemokratiets top. Hvor hele samfundsgrupper peges ud som nogen man bør være på vagt overfor. Som nogen der skal mistænkes for at ville undergrave samfundet.

Det er ikke det Danmark, jeg kender og holder af. Vi er et land, der bygger på tillid. Ikke på mistillid og mistænkeliggørelse.

Så jeg vil gerne sige højt og klart til alle jer som er blevet ramt af regeringens kampagne: Vi har jeres ryg. I er en uvurderlig del af vores allesammens fællesskab. Tusind tak for det.

***

Den anden ting, vi hverken kan eller vil glemme, er Netanyahus brutale krig mod Gazas civilbefolkning.

Intet – heller ikke Hamas bestialske terrorangreb – kan retfærdiggøre massedrabet på over 10.000 uskyldige børn. Ingen anden regering ville have fået lov til at sønderbombe boligområder, skoler, universiteter, hospitaler uden at være blevet ramt af fordømmelse – og af omfattende sanktioner.

Men Netanyahu får ikke bare lov. Lande, der ellers påstår at gå op i menneskerettigheder, forsyner ham med de bomber, som regner ned over Gaza. Det er en historisk skamplet.

Jeg er stolt af, at Enhedslisten fra første dag har stået klart og principielt. I vores forsvar for menneskerettigheder og folkeret. I vores insisteren på at alle civile liv er hellige. I vores fordømmelse af såvel antisemitisme som alle andre former for racisme.

I Folketinget har Trine Mach kæmpet som en løvinde – i en ofte ensom kamp – for at ændre den danske regerings forkastelige støtte til Netanyahus krig. Overalt ude i landet har Enhedslistens medlemmer været en del af de store folkelige protester.

Og jeg kan love, at vi bliver ved. Vi bliver ved indtil den dag den israelske besættelse ophører. Indtil den dag begge folkeslag kan leve i fred og frihed og tryghed. Indtil den dag vi får et frit Palæstina.

***

Kære venner. Jeg er så stolt over at være i parti med jer. For jeg ved, at lige meget hvor I er i det her land, så arbejder I for mere solidaritet og omsorg. Stiller jer op – når nogen rammes af uretfærdighed. Tager parti og vælger side.

Det budskab vi sammen sender – også i dag fra vores årsmøde er klart: Til alle jer helt almindelige danskere, der ikke sidder på flæsket eller på magten. I kan regne med os. Vi har jeres ryg: Vi står på jeres side.

Tak for ordet – og rigtig godt årsmøde.

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer