— Forsvar og internationalt

Dybe demokratiske problemer i FE-undersøgelse

I dag behandler Folketinget lovforslaget om undersøgelsen af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Ifølge Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, er der dybe demokratiske problemer i forslaget. Enhedslisten har også kaldt justitsministeren i samråd om sagen kl. 14 og varsler en række ændringsforslag til loven.

Eva Flyvholm siger:

  • Vi står med en stor demokratisk skandale, hvor Tilsynet klart har meldt ud, at der er store problemer i Forsvarets Efterretningstjeneste. Hvis vi som borgere skal kunne bevare tilliden til demokratiet og vores retssamfund, så skal vi også være sikre på, at det bliver undersøgt ordentligt og får konsekvenser, hvis der foregår noget ulovligt. Det kan vi desværre ikke være forvissede om nu, fordi der bliver lagt op til en helt mørklagt og nok også meget mangelfuld undersøgelse.
  • Det er jo helt absurd at justitsministeren ikke engang vil lade de politiske partier i Folketinget se kommissoriet for undersøgelsen. Vi kan altså ikke få at vide, hvad der bliver undersøgt. Vi kan fx ikke få at vide, om tidligere forsvarsministres rolle bliver undersøgt. Det stinker langt væk af en rævekage, som nok desværre handler mere om at frede politikere fra både Socialdemokratiet og Venstre end om rigets sikkerhed.
  • Der er virkelig grund til at være bekymrede for det demokratiske og juridiske grundlag her. Institut for Menneskerettigheder, DJØF mfl. kritiserer, at der er problemer i forhold til retssikkerhed og gennemsigtighed. Og jeg vil rejse de bekymringer i Folketinget og stille en række ændringsforslag til loven. Så må vi se, om justitsministeren vil tage sit ansvar alvorligt.

 

Lovforslaget behandles ca. kl. 18 i dag: https://www.ft.dk/samling/20201/lovforslag/l53/index.htm

 

Samrådet afholdes mellem 14 og 15 i dag. Se de samrådsspørgsmål, Enhedslisten har stillet, her:

https://www.ft.dk/samling/20201/almdel/FOU/samspm/D/index.htm

https://www.ft.dk/samling/20201/almdel/FOU/samspm/E/index.htm

Alle nyheder