— Uddannelse og forskning

Forskningsaftaler er en sejr for ligestilling og klima

 Enhedslisten er med i ny aftale, der sikrer 3 mia. kroner til forskningsinitiativer. Uddannelses- og forskningsordfører Eva Flyvholm fremhæver, at Enhedslisten har fået nogle klare politiske sejre, som vi har kæmpet hårdt for i forhandlingerne.

Eva Flyvholm siger:

  • Vi får et stort, fedt program for kvindelige forskere, masser af grønt fx et klimaforskningscenter, stor satsning på pædagogisk forskning i små børn, styrket fokus på arktisk forskning og opstart af et nyt center i Grønland. Alt sammen hjerteblod for mig og Enhedslisten. Vi har også kæmpet for mere fri forskning, det kom ikke højt nok op, men vi rykkede et godt stykke.
  • Der var et større slagsmål om styrkelse af kvindelige forskere, men vi stod fast på, at der skal rettes op på skævhederne, og landede en aftale på 110 mio. kr. ved at lave en selvstændig aftale mellem Enhedslisten, regeringen og de andre partier, der ville bakke op om ligestilling.
  • Det er en ekstremt grøn forskningsaftale, og det er vigtigt i kampen for at afværge klimaforandringer og ødelæggelse af vores natur. Vi får et klimaforskningscenter, mere økologisk forskning, bæredygtig tekstilproduktion og meget andet. Der sker også en styrkelse af den arktiske forskning med bl.a. nyt havforskningsskib og indsats i Grønland. Det er jeg vanvittigt glad for, for både i forhold til klimaforandringer og geopolitik er det meget betydningsfuldt.

 

FAKTA OM INITIATIVERNE

  • Der afsættes 110 mio. kroner til en stor satsning på Inge Lehmann-programmet, der støtter kvindelige forskere og skal styrke ligestilling i universitetsverdenen.
  • Den grønne indsats får et milliardløft. En af vores vigtigste sejre er et klimaforskningscenter til 40 mio. som er helt nødvendigt. Vi får også styrket økologiforskning.
  • Arktisforskning styrkes, og der sættes ekstra fokus på den afgørende rolle, Arktis spiller både klima- og geopolitisk. Blandt andet får vi nu oprettet et nyt arktisk forskningscenter på Grønland, og der sættes penge af til et nyt forskningsskib.
  • Der satses for alvor på forskning i de mindste børn med 50 mio. kr. til forskning på 0-6-årsområdet. Det understreges, at forskningen skal være praksisrelevant, så den rent faktisk bliver brugt i børnenes og det pædagogiske personales hverdag.
  • Det lykkedes os at rykke regeringens udspil mod flere midler til fri forskning, men på det punkt er jeg stadig ikke helt tilfreds, for det skulle have været højere, men fik flyttet mange millioner i forhandlingerne.
  • Endeligt er der også vigtige initiativer om freds- og konfliktforskning, bæredygtig tekstilproduktion og demokratisk erhverv. Og styrkelse af RUC og Region Sjælland.
Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

 

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk

 

Jakob Legarth Sandorff
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 46 47

 

Simon Malte Olesen
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88

 

Ludvig Goldschmidt Pedersen
Pressemedarbejder
E-mail: [email protected]
Tlf: +45 61 62 43 99

 

Morten Torbjørn Andersen
Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

 

Pressebilleder af kandidaterne 

Logo