— Erhverv, Skat og finans

Regeringen vil snyde danskerne for milliarder i inflationshjælp

Det er et kæmpe svigt, at regeringen nu vil lade energiselskaberne slippe for at betale milliarder af deres overnormale profitter tilbage til danskerne. Sådan lyder det fra Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted.

I oktober vedtog EU, at der i alle EU-lande skal lægges en særskat på de energiselskaber, som har tjent milliarder på, at elpriserne er gået amok.  Formålet med EU-aftalen var at føre penge tilbage til borgernes lommer ved at indkræve en del af de overnormale profitter og bruge dem til inflationshjælp. Kommissionsformand Von der Leyen anslog, at man med aftalen ville kunne sende 1.000 milliarder kroner fra selskaberne og tilbage til borgerne. Det vil svare til mellem 10 og 20 milliarder i Danmark.

Men regeringen vil nu lade energiselskaberne slippe langt billigere. I regeringens netop fremlagte forslag til hvordan Danmark skal gennemføre EU-aftalen, har regeringen lavet nogle store skattehuller. Det betyder blandt andet, at de såkaldte mellemhandlere, der spekulerer i at købe og sælge el på markedet, undtages, ligesom olie- og gasselskaberne får en milliard-rabat. Derfor vil regeringen kun inddrive lidt over en milliard til inflationshjælp.

Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted siger:

– Det her er et kæmpe svigt af borgerne. Formålet med EU-aftalen var, at de selskaber der har spundet guld på energikrisen, skulle betale nogle af de penge tilbage til borgerne, som har betalt en overpris for el og varme. Men med regeringens forslag vil de fleste af de penge nu blive i lommerne på energiselskaberne. Det er faktisk en skandale.

– Et bredt flertal i folketinget har sagt, at vi skal omfatte mellemhandlerne. De har trukket milliarder op af borgernes lommer, men nu vil regeringen undtage dem fra indtægtsloftet. Det er uforståeligt. Når det gælder olie- og gasselskaberne, vil regeringen lade dem slippe med at betale det såkaldte solidaritetsbidrag i 2023, selvom det også kunne opkræves for 2022, hvor de har tjent enorme summer.

– Vi kommer i Enhedslisten til at forfølge denne her sag hele vejen. Borgerne har betalt alt for høje elregninger, og de skal have nogle af deres penge tilbage. Det gælder ikke mindst dem med lave eller almindelige indkomster, som er hårdt presset af de stigende priser.

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer