— Forsvar og internationalt

Udtalelse vedtaget på årsmødet 2023: Vejen til fred i Ukraine

Krigen i Ukraine har nu varet i mere end et år, efter at Rusland – på ordre fra Putin – invaderede landet den 24. februar 2022. Invasionen er et brud på FN pagten, der gør militære angreb ulovlige efter folkeretten.

Den russiske invasion kan ikke retfærdiggøres. Den har allerede kostet livet for mange titusinder af civile ukrainere, og befolkningen står hver dag overfor brutalitet og vold. Der er også meget store militære tab både på ukrainsk og russisk side. Millioner er flygtet ud af Ukraine og andre millioner er internt fordrevne.
Hele byer og landsbyer er blevet reduceret til grus af de russiske bombardementer og luftangreb. Den civile infrastruktur, energiforsyningen, bliver systematisk ødelagt. Rusland må øjeblikkeligt stoppe sine bombardementer af Ukraines byer, landsbyer og civile infrastruktur.

Ukraine har ret til at forsvare sig selv. Landets forsvarskamp er legitim. Ukrainerne kan med rette forvente vores støtte og opbakning. Derfor har Enhedslisten støttet sanktioner mod Rusland. Vi har også bakket op om humanitære og militære donationer til Ukraine. En imperialistisk stormagts overgreb må aldrig få lov at virke. Derfor støtter vi Ukraine i landets forsvar mod den russiske invasion. Rusland skal trække sig ud.

Det militære spor er ikke nok. En bæredygtig fred kræver også et politisk spor. De to spor er begge nødvendige og uden modsætning. Vi støtter fredsforhandlinger for at få stoppet krigen og opfordrer derfor til, at der, med afsæt i resolutionen der blev vedtaget med 141 nationers stemmer på FNs generalforsamling d. 23. februar 2023, arbejdes hårdt for at skabe et politisk spor, gerne faciliteret i FN-regi.

Præmissen for forhandlinger om en fredsslutning er Ukraines territoriale og ukrænkelige suverænitet, indenfor de internationalt anerkendte grænser.

For at en fredsaftale kan blive holdbar, må den bygge på alle landes ret til sikkerhed og fred inden for de internationalt anerkendte grænser.

Vi støtter dansk humanitær bistand og initiativer til genopbygning af Ukraine. Enhedslisten arbejder for udviklingen af en fælles europæisk sikkerhedsarkitektur.

Vi skal værne om og fremme ambitionen om en verden, der styres af ret og ikke brutal magt og overmagt. Afspænding og nedrustning er i alles interesse.

Vedtaget på Enhedslistens årsmøde 2023

Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Jakob Legarth Sandorff
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 46 47


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74


Download: Logoer