— Forsvar og internationalt

Enhedslisten om dansk bidrag i Det Røde Hav: Danmark skal ikke blive krigsførende i Mellemøsten

I dag behandles B103 og B104 om Danmarks deltagelse i koalitioner i Det Røde Hav. Enhedslisten stemmer imod forslagene, da de vil gøre Danmark til krigsførende part i en kompliceret konflikt i en meget ustabil region. Uden et tydeligt FN-mandat i ryggen.

Udenrigsordfører, Trine Pertou Mach, udtaler:

  • Vi mener ikke at Danmark skal være krigsførende i Mellemøsten. Erfaringerne fra Irak, Afghanistan, Libyen og de andre steder, hvor vi er fulgt med USA, skræmmer i den grad. De har absolut ikke gjort verden og Danmark mere trygt og sikkert – tværtimod.
  • Houthiernes angreb på den civile skibstrafik og søfolk skal fordømmes hårdt. Den fri sejlads skal beskyttes og lande har ret til at forsvare deres skibe. Var der tale om en rent defensiv aktion, ville spørgsmålet om dansk deltagelse være et andet.
  • Det er bare ikke situationen i dag. Vi mener, det er særdeles farligt med denne operation, hvor vi dermed bliver part i en offensiv krigsførelse. Det bliver reelt umuligt at skelne mellem den defensive fregat-mission og den offensive mission med angreb på mål i selve Yemen. Som FE skriver, og jeg citerer ”Houthi-bevægelsen har begrænset evne og vilje til at skelne mellem de vestlige militære flådestyrker i området.”
  • Det her vil betyde dansk deltagelse i angreb ind i Yemen, og det gør Danmark til en krigsførende part i en snæver USA-ledet militæraktion. Det burde i vores øjne kun kunne ske på baggrund af en bred FN-koalition, der baserer sig på et tydeligt FN-mandat. Og slet ikke før alle andre veje er afsøgt
  • Vi har ekstremt dårlige erfaringer med at følge USA ind i krige i Mellemøsten uden om FN, og sandheden er, at ingen kan forudsige, hvordan den her situation udvikler sig. Situationen i regionen er ekstremt kompliceret og ustabil, og Danmark risikerer at blive trukket ind i en langvarig regional storkonflikt. Danmark skal bidrage til deeskalation.
Alle nyheder
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk


Simon Malte Olesen

Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88


Ida Trøiborg

Presserådgiver
E-mail: [email protected] 
Tlf: +45 61 62 56 13


Morten Torbjørn Andersen

Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

Download: Logoer