— Arbejdsmarked

Enhedslisten klar til aftale om tilbagetrækning, når forhandlinger kuldsejler hos Løkke

Statsministeren indkalder til møde om tilbagetrækning, efter at både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har åbnet op for, at der skal findes en løsning på problemerne med den stigende pensionsalder. Pernille Skipper slår fast, at Enhedslisten er villige til at bruge et flertal i Folketinget med S og DF, når det viser sig, at Løkke ikke vil levere.

Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører, siger:

  • Løkke indkalder til møde om tilbagetrækning. Held og lykke siger jeg bare. Når man hører regeringen, så er det klart, at de absolut intet ønsker at gøre anderledes. De vil fortsat lade pensionsalderen stige. De forhandlinger viser sig formentlig meget snart ikke at bære frugt, og derfor vil jeg gerne slå helt fast: Vi står klar i Enhedslisten, og ser bestemt en mulighed for at nå frem til forbedringer sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.
  • Sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har vi flertal i Folketinget, så lad os hurtigst muligt indlede forhandlinger om, hvordan vi sikrer en mere retfærdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet – vi skal skabe forbedringer for dem med hårde job og korte uddannelser, så man ikke først kan gå fra, når man er nedslidt.
  • Alt for mange kan ikke holde til, at pensionsalderen tordner i vejret. Slagteriarbejderen, SOSU’en og håndværkeren kan simpelthen ikke holde til jobbet helt frem til, at de kan gå på pension. Det er meget positivt, at både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti nu har meldt sig på banen. Men den store forhindring er velfærdsforliget, som gradvist hæver pensionsalderen. Vi ender faktisk med at have verdens højeste pensionsalder i Danmark, hvis vi ikke gør noget. Derfor håber jeg også, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil opsige forliget, når det viser sig, at Løkke stiller sig i vejen for forbedringer.
  • Enhedslistens forslag er helt klart. Stigningerne i pensionsalderen skal stoppes, så den ikke kommer over 67 år. Og så skal vi indføre en ret til, at man kan trække sig tilbage efter 40 år på arbejdsmarkedet, hvor man, indtil man rammer folkepensionsalderen, får en ydelse, der svarer til dagpenge. Det er vores udgangspunkt for de forhandlinger, som vi forhåbentlig snart kan tage hul på.

Fakta:
Enhedslisten har fremlagt en model, hvor et godt seniorliv skal være en rettighed efter 40 år på arbejdsmarkedet. Ordningen skal baseres på objektive krav, så lønmodtagerne har tryghed i fremtiden. Det skal fungere fleksibelt, så det passer til den enkeltes ønsker om f.eks. gradvis tilbagetrækning:

  • Seniortid: tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet på en ydelse svarende til dagpenge, indtil folkepensionsalderen begyndes. Kravet er mindst 40 år på arbejdsmarkedet og mindst 35 års medlemskab af A-kasse.
  • Seniorløn: fleksibel tilbagetrækning, hvor nedsat arbejdstid til f. eks. 30 eller 20 timer kompenseres med dagpengesatsen suppleret af overenskomstmæssige aftaler. Kravet er 35 år på arbejdsmarkedet og 30 års medlemskab af A-kassen.

Læs mere om forslaget: Godt seniorliv til alle

Alle nyheder