Godt seniorliv til alle

”Det kan jeg ikke holde til” – sådan tænker mange, når de hører politikere og økonomer tale om en stadig højere pensionsalder. Mange af dem, der tænker sådan, har desværre ret. Store grupper af lønmodtagere tvinges ud af arbejdsmarkedet på grund af nedslidning og stress længe inden de når pensionsalderen. Enhedslisten har en samlet løsning for de mange, som vi skønner kan hjælpe 21.500 hvert år.

Samtidig er mulighederne for tidlig tilbagetrækning blevet stærkt indskrænket gennem forringelserne af dagpenge, efterløn, førtidspension og sygedagpenge. Konsekvensen er, at tusindvis henvises til at leve mange år på kontanthjælp med loft og 225 timers regel, indtil de når en stadig højere pensionsalder – hvis de altså lever så længe!

Desværre vil regeringen, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti fortsætte ned ad den vej. De har aftalt at de i 2020 vil stemme for at hæve pensionsalderen til 69 år, og at den skal stige i takt med den gennemsnitlige levealder. Det vil betyde, at en kvinde på 18 år først kan gå på pension, når hun er 75 år gammel.

Regeringen, DF og de Radikale har lavet en aftale om seniorpension. Enhedslisten hilser lettere adgang til seniorførtidspension velkommen, men kritiserer samtidig, at det ikke løser det grundlæggende problem med en evigt stigende pensionsalder. Samtidig er det usikkert om de nedslidte fortsat skal stå med hatten i hånden og gå gennem et rigidt system med visitationer, når der ikke er tale om en rettighed. Læs Enhedslistens notat om aftalen.

Heller ikke Socialdemokratiets uklare forslag om tidligere folkepension for nedslidte løser problemet. Enhedslisten har udarbejdet en sammenligning af Regeringens, Socialdemokratiets og Enhedslistens forslag.

Vi skal stoppe denne negative udvikling. Derfor siger Enhedslisten stop for højere pensionsalder. Vi ønsker en ret til tidlig tilbagetrækning for de mange og førtidspension til de nedslidte.

Enhedslistens forslag: Seniortid og Seniorløn

Et godt seniorliv skal være en rettighed man har efter 40 år på arbejdsmarkedet. Ordningen skal baseres på objektive krav, så lønmodtagerne har tryghed i fremtiden. Det skal fungere fleksibelt, så det passer til den enkeltes ønsker om f.eks. gradvis tilbagetrækning.

Seniortid– tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet på en ydelse svarende til dagpenge indtil folkepensionsalderen begyndes. Kravet er mindst 40 år på arbejdsmarkedet og mindst 35 års medlemskab af A-kasse.

Seniorløn – fleksibel tilbagetrækning, hvor nedsat arbejdstid til f. eks. 30 eller 20 timer kompenseres med dagpengesatsen, suppleret af overenskomstmæssige aftaler. Kravet er 35 år på arbejdsmarkedet og 30 års medlemskab af A-kassen.

 

Enhedslisten i debatten

Finn Sørensen: “Slå nu i bordet, Per Christensen!”

Pernille Skipper: “Opsig velfærdsforliget før det er for sent”

RuneLund og Finn Sørensen: “Nødvendighedens politik er stadig en myte

Alle kampagner
Ø
X
STØT enhedslisten
 
Pressekontakt

Du er altid velkommen til at ringe til Enhedslistens pressetelefon på +45 33 37 50 80

 

NB: Skoleelever henvises til 3337 5050 – og til vores hjemmeside til skoleelever her: www.elevernes.enhedslisten.dk

 

Jakob Legarth Sandorff
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 46 47

 

Simon Malte Olesen
Presserådgiver
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 42 88

 

Ludvig Goldschmidt Pedersen
Pressemedarbejder
E-mail: [email protected]
Tlf: +45 61 62 43 99

 

Morten Torbjørn Andersen
Presse- og kommunikationschef
E-mail: [email protected]
Telefon: +45 61 62 54 74

 

Pressebilleder af kandidaterne 

Logo